Το φθινόπωρο είναι ήδη εδώ, φέρνοντας μαζί του τις εποχιακές ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος όπως τη γρίππη, το κοινό κρυολόγημα και άλλες που μας ταλαιπωρούν αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Οι συνεχείς εναλλαγές της θερμοκρασίας και η αυξημένη υγρασία, από τα οποία χαρακτηρίζεται το φθινόπωρο, σε συνδυασμό με κακή διατροφή και κόπωση, πυροδοτούν την εμφάνιση ιώσεων, όπως ρινοφαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας κ.ά.
Το κοινό κρυολόγημα είναι το συχνότερο μεταδοτικό νόσημα της εποχής, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από βήχα, καταρροή και χαμηλό πυρετό. Τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στις ιώσεις γενικά και τη γρίππη ειδικότερα σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Επομένως, εκτιμάται ότι θα αρρωστήσουν από οκτώ έως δώδεκα φορές κατά τη διάρκεια του έτους, συνήθως επειδή κολλούν τις ιώσεις από τους φίλους τους στο σχολείο.
Οι ιώσεις προκαλούνται από ιούς που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του βήχα και του φταρνίσματος. Οι ιοί αυτοί γίνονται επιβλαβείς εάν εισχωρήσουν στον οργανισμό. Προσκολλώνται στο βλεννογόνο της μύτης ή του λάρυγγα προκαλώντας ενοχλήσεις στη μύτη και γρατζούνισμα στο λαιμό και εξαπλώνονται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και πιο σπάνια στους πνεύμονες. Οι γιατροί συνιστούν αποφυγή των κλειστών χώρων, συχνή πλύση των χεριών και καλό καθαρισμό των επιφανειών και αντικειμένων, με τα οποία υπάρχει καθημερινή επαφή. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι γονείς, καθώς οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία μετατρέπονται σε εστίες μετάδοσης ιώσεων.
Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, με γρίππη ή κρυολόγημα ή κάποια άλλη εποχιακή ίωση, έχει την τάση να προχωρά σε αλόγιστη χρήση φαρμάκων, χωρίς τη συμβουλή γιατρού ή φαρμακοποιού, που επιβαρύνει τον οργανισμό γιατί δεν θεραπεύει την ίωση και δημιουργεί ανθεκτικά μικρόβια στην κοινότητα. Αντίθετα, τα βλεννολυτικά όπως η αμβροξόλη, αποτελούν βοηθητικό θεραπευτικό μέσο, λόγω των βλεννολυτικών, βλεννοκινητικών και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους. Τα βλεννολυτικά ρευστοποιούν τις εκκρίσεις (φλέγματα) ώστε αυτές να αποβάλλονται ευκολότερα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τη λειτουργία του κροσσωτού επιθηλίου ώστε ο παραγωγικός βήχας να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός. Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη δράση των βλεννολυτικών.
Η αμβροξόλη (Mucosolvan), έχοντας χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς για πάνω από 20 χρόνια, έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αξιόπιστο, αποτελεσματικό και ασφαλές βλεννολυτικό, όπως προκύπτει από 100 και πλέον μελέτες. Με την λήψη της, τα φλέγματα γίνονται πιο ρευστά, ο βήχας λιγότερο ενοχλητικός και διευκολύνεται η αναπνοή.
Ας μην ξεχνάμε ότι η αμβροξόλη (Mucosolvan) μπορεί να συγχορηγηθεί με αντιβίωση στις μικροβιακές λοιμώξεις, αυξάνοντας τα επίπεδα των αντιβιοτικών στους πνευμονικούς ιστούς.1 Μελέτη αποδεικνύει ότι όταν η αμβροξόλη λαμβάνεται συνδυαστικά με αμοξυκιλλίνη, ερυθρομυκίνη ή κεφουροξίμη, η συγκέντρωση των αντιβιοτικών στους πνεύμονες είναι διπλάσια σε σύγκριση με λήψη μόνο του αντιβιοτικού. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής αναρρώνει ταχύτερα. Τέλος είναι κατάλληλη για διαβητικούς και εγκύους.
Πώς να πετύχετε αποτελεσματική πρόληψη
Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Το «κλειδί» για την πρόληψη των ιώσεων είναι ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις και να προφυλαχθούμε από τις βλαβερές συνέπειες της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Η ισορροπημένη διατροφή, η αποχή από την καπνιστική συνήθεια, η κατάλληλη άσκηση, ο επαρκής ύπνος και γενικά ο υγιεινός τρόπος ζωής, μπορούν να συντελέσουν στην ενίσχυση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ευαγγελία Παπαγεωργίου
Πνευμονολόγος-Φυματολόγος
www.iatropedia.gr